Настани

Реформите во полицијата во контекст на ЕУ интеграциите на Западен Балкан, Подгорица

Реформите во полицијата во контекст на ЕУ интеграциите на Западен Балкан, Подгорица

Како дел од активностите на ПОИНТПУЛС мрежата нашиот истражувач за безбедносни прашања Андреја Богдановски говореше за реформите во полицијата во контекст на ЕУ интеграциите на Западен Балкан во Подгорица (7 септември).

Аналитика на 6-тиот Белградски безбедносен форум

Аналитика на 6-тиот Белградски безбедносен форум

Истражувачите на Аналитика задолжени за безбедносни прашања го учествуваа на овогоденешниот Белградски безбедносен форум кој претставува една од најголемите безбедносни конференции во Jугоисточна  Европа. Овогодинешната тема се фокусираше околу тоа дали демократијата може да го преживее глобалниот неред?

Конференција: „Спротивставување на насилниот екстремизам во Македонија"

Конференција: „Спротивставување на насилниот екстремизам во Македонија„

Аналитика тинк тенк организираше конференција на 19ти Октомври 2016 во Хотел Мериот во Скопје, каде што беше представено едногодишното истражување „Напорите на Македонија за спротивставување на насилниот екстремизам, поглед на граѓанското општество". Истражувањето, подготвено од страна на истражувачите на Аналитика Филип Стојковски и Калтрина Селими, го анализираа институционалниот капацитет и начинот на кои се справуваат на ова прашање.

Презентација на јавното мислење околу полиција пред Колегиум на БЈБ

Презентација на јавното мислење околу полиција пред Колегиум на БЈБ

Тимот на Аналитика на 22ри септември 2016 ги презентираше наодите од истражувањето на јавното мислење околу работата на полицијата пред Колегиумот на Бирото за Јавна Безбедност (БЈБ) при МВР. Присутен на оваа средба беше и директорот на БЈБ Митко Чавков.