Состојбата  во секторите транспорт и енергетика во Република Македонија, како до забрзување на реформските процеси

Состојбата во секторите транспорт и енергетика во Република Македонија, како до забрзување на реформските процеси

Аналитика периодов ќе работи на проектот Состојбата во секторите транспорт и енергетика во Република Македонија, како до забрзување на реформските процеси кој што е добиен од проектот ИПА 2 Механизам за граѓанските организации e спроведуван од МЦЕО, Еко-свест, Реактор и Зенит, инаку финансиран од Европската унија.

Целта на проектот е да овозможи подобрување на состојбата со реформските процеси во секторите транспорт и енергетика; поголемо вклучување на граѓанскиот сектор при развојот на секторските политики на горенаведените теми; изработка на експертски извештај кој ќе ги идентификува главните проблеми кои постојат во овие два сектора со што од тоа ќе произлезат иновативни решенија за забрзување на исполнување на реформите на патот кон ЕУ;подобрување на јавните дебати за политиките што ќе води кон зголемување на бројот и квалитетот на учесници во дебатата за така важни прашања како енергија и транспорт.

Анализата се однесува на два сектора: транспорт и енергетика, т.е. надлежните институции од овие сектори како Министерството за економија, Министерството за транспорт и врски, Агенцијата за енергетика, Регулаторната комисија за енергетика итн.

Резултатите од истражувањето ќе бидат корисни и за донаторите кои им помагаат на македонските институции во рефомирањето на овие два сектора како и за за граѓанските организации кои работат на теми поврзани со енергетиката и транспортните политики, медиумите итн.

Второстепената целна група се граѓаните кои ќе се информираат каква е состојбата со овие два сектора и што треба да се направи за да се подобри работењето.

 

 2017 Април

Состојбата во секторите транспорт и енергетика во Република Македонија, како до забрзување на реформските процеси

Соња Ристеска за медиумите по повод анализата за реформите во секторите транспорт и енергетика во Македонија

Проектен менаџер: Соња Ристеска Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.