“После Париз, после Брегзит - Перспективи за земјите од Западен Балкан„, Сесии Самит на Западен Балкан - Париз и патот напред

“После Париз, после Брегзит - Перспективи за земјите од Западен Балкан„, Сесии Самит на Западен Балкан - Париз и патот напред

На 24.11.2016, нашиот истражувачки и менаџмент координатор Соња Ристеска беше една од учесниците на тркалезната маса на тема “После Париз, после Брегзит - Перспективи за земјите од Западен Балкан„, Сесии Самит на Западен Балкан - Париз и патот напред во организација на Институтот за Европска политика.

Тркалезната маса и дебата во Скопје се одржа како дел од чекорите по Форумот за размислување “Западниот Балкан во Европската унија: нови перспективи за интеграција„ во организација на CIFE, Францускиот институт за меѓународни односи (ИФРИ) и CFA / ÖFZ во Париз 30-31 мај 2016 година и на “Форумот на граѓанското општество во Париз Сесии самит на Западен Балкан„ координиран од страна на Европскиот фонд за Балканот, Фондацијата ЕРСТЕ и други кој се одржа во Париз на 3-4 јули 2016 година.

Идејата е да се обезбеди форум за размена на информации и одраз на постигнувањата на процесот досега и да се помогне да се генерираат нови придонеси за патот кон иднината. Слични тркалезни маси беа или ќе бидат организирани во сите земји од Западниот Балкан, додека второто издание на Форумот за размислување на земјите од Западен Балкан ќе се одржи во Италија, следната година.

Други панелисти беа Малинка Ристевска Јорданова од ЕПИ, Скопје како модератор, Тобиас FLESSENKEMPER, од CIFE, Ница и Универзитетот во Келн, Florent MARCIACQ, од CFA/ÖFZ, Виена и Универзитетот во Луксембург и претставник од Амбасадата на Франција во Скопје.

Главните поенти на Соња Ристеска беа:

-Како што надежите за ЕУ се намалуваат, Русија се обидува да влијае на Балканот преку енергетската безбедност. #PostBrexitBalkans;

-БДП не е единствениот фактор за пресметување на квалитетот на животот. Корупцијата, јавното здравство, животната средина се исто така важни. #PostBrexitBalkans