Најава за конференција: Спротивставување на насилниот екстремизам во Македонија - 19 октомври

Најава за конференција: Спротивставување на насилниот екстремизам во Македонија - 19 октомври

Аналитика тинк тенк организира презентација на истражување на тема “Напорите на Рeпублика Македонија во спротивставувањето на насилниот екстремизам - поглед од граѓанското општество.” Настанот ќе се одржи во среда, 19 октомври во хотел Мериот со почеток во 09:30 часот (регистрација).

ASSESSMENT OF MACEDONIA’S EFFORTS IN COUNTERING VIOLENT EXTREMISM, VIEW FROM CIVIL SOCIETY
НАПОРИТЕ НА Р. МАКЕДОНИЈА ВО СПРОТИВСТАВУВАЊЕТО НА НАСИЛНИОТ ЕКСТРЕМИЗАМ, ПОГЛЕД НА ГРАЃАНСКОТО ОПШТЕСТВО
VLERËSIMI I PËRPJEKJEVE TË MAQEDONISË NË KUNDËRVËNIEN NDAJ EKSTREMIZMIT TË DHUNSHËM, PIKËPAMJE NGA SHOQËRIA CIVILE

Првична агенда на настанот е прикачена на самата покана.

 

На презентацијата на истражувањето ќе може да се чујат повеќе информации околу тоа:

  • Колку Република Македонија е институционално подготвена и што треба да се подобри за поефикасно спротивставување на насилниот екстремизам односно феноменот на странски борци?
  • Кои се локалните специфики по ова прашање во градовите низ Македонија (Скопје, Тетово и Куманово)?
  • На кое ниво е регионалната соработка и која е моменталната состојба во Албанија и Косово околу спротивставувањето на насилниот екстремизам?
  • Што со повратниците откога ќе се вратат во Македонија?

Работен јазик на настанот е македонски, албански и англиски. Симултан превод на сите три јазици ќе биде обезбеден.

Доколку сте заинтересирани за присуство на настанот Ве молиме да испратите потврда на Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите. / Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите. или пак на тел.+38923151948, моб.+38970732902.