Конференција на ПОИНТПУЛС: „Борба против корупцијата во полицијата: правни решенија и најдобро практики“

Конференција на ПОИНТПУЛС: „Борба против корупцијата во полицијата: правни решенија и најдобро практики“

ПОИНТПУЛС организираше конференција „Борба против корупцијата во полицијата: правни решенија и најдобро практики“ која се одржа на 1 јуни 2017 во Хотел Рамада, Подгорица, Црна Гора.

Конференцијата имаше за цел да поттикне јавна дебата за Нацрт-законот за внатрешни работи во Црна Гора и да ја подобри областа на полициски интегритет преку дискусии за правни решенија и најдобри практики од регионот.

Прашања за кои се дискутираше на настанот:

 • Кои се меѓународните стандарди за полициски интегритет кои треба да ги поседува еден добар закон за внатрешни работи?
 • Дали Нацрт-законот за внатрешни работи во Црна Гора е доволно добар за успешно справување со корупцијата во полицијата?
 • Кои се најдобрите законски решенија во Западен Балкан за справување со корупција во полицијата?
 • Дали постојат иновативни решенија за намалување на корупцијата во полицијата?
 • Кои се резултатите од борбата против корупцијата во Западен Балкан?

Панелисти:

 • Томислав Цуриќ, Регионална иницијатива против корупцијата, Сараево
 • Магдалена Лембовска, Аналитика, Скопје
 • Софија Мандиќ, Белградски центар за безбедносна политика, Белград
 • Мирела Ходовиќ, Центар за безбедносни студии, Сараево
 • Дина Бајрамспахиќ, Институт Алтернатива, Подгорица
 • Бесјана Кучи, Институт за демократија и медијација, Тирана
 • Платор Авдиу, Косовски центар за безбедносни студии, Приштина

Модератор:

 • Слободан Георгиев, Балканска мрежа за истражувачко новинарство, Белград