Аналитика на ГЛОБСЕК 2016

Аналитика на ГЛОБСЕК 2016

Нашиот истражувач по безбедносни прашања Андреја Богдановски учествуваше на водечкиот форум по безбедносни прашања во Централна и Источна Европа ГЛОБСЕК. Овогоденешниот ГЛОБСЕК се одржуваше три месеци пред самитот на НАТО во Варшава.

Доста важен настан заради градењето на понатамошната безбедносна инфраструктура на европскиот континент.

Други теми на дискусија ја вклучуваа потребата од ефикасна соработка помеѓу разузнавачките служби како одговор на нападите во Брисел и Париз како и прашања поврзани со миграцискиот бран и странските борци.

globsec 6b573Форумот исто така се фокусираше на односите помеѓу западот и Русија и трансатлантското партнерство.

Погледнете ја видео најавата за ГЛОБСЕК:

https://www.youtube.com/watch?v=Q2wN2XKx3cY