Даночна правда во Југоисточна Европа - Како да се намалат нееднаквостите?

Партнерите на мрежата Balkan Monitoring Public Finance одржаа дискусија и ја претставија студијата ‘‘Даночна правда во Југоисточна Европа - Како да се намалат нееднаквостите?‘‘ во Европскиот парламент со домаќин на настанот - словенечка европратеничка Тања Фајон.

Повеќе...

Економија на долг и еколошки долг во Југоисточна Европа

Денес, организациите од Balkan Monitoring Public Finance мрежата, на конференцијата ‘‘Економија на долг и еколошки долг во Југоисточна Европа ", ги презентираа истражувањата и анализите изработени од 7те земји на BMPF мрежата кои се однесуваат на поврзаноста на меѓусекторката криза на јавниот долг, инфраструктура и животната средина во регионот, на конференцијата "Долг економија и еколошки долг во Југоисточна Европа ".

Повеќе...

Аналитика со својот тим, Тамара М.Спасова и Бојана Христовска учествуваше на регионалната Конференција"Економија на оданочување на тутунот" која беше организирана во Белград на 11-ти декември 2018 година.

Повеќе...

Соработка во областа правда и внатрешни работи како мерка за градење на доверба меѓу соседите – истражувачка перспектива на Аналитика и ЕЛИАМЕП

Аналитика во соработка со Шведската Амбасада во Скопје го организираше настанот “Соработка во областа правда и внатрешни работи како мерка за градење на доверба меѓу соседите – истражувачка перспектива на Аналитика и ЕЛИАМЕП”. Настанот се одржа на 11 декември 2018 во Холидеј Ин во Скопје.

Повеќе...

Тркалезна маса “Како оданочувањето на тутунските производи може да ја намали нивната потрошувачка?”

Во рамките на проектот "Забрзување на напредокот на ефективните даночни политики за тутун во земјите со низок и среден доход", тимот на истражувачи на Analytica (Tamara Mijovic и Bojana Mijovic Hristovska) организираше тркалезна маса со цел да ги презентира резултатите од спроведеното истражување за ефектите од оданочувањето на тутунски производи во Република Македонија.

Повеќе...

Oбука за STATA во рамки на Проектот "Забрзување на напредокот во ефективните даночни политики за тутун во земјите со низок и среден доход"

На 06, 07 и 08 јуни 2018 година, во Аналитика, се одржа работилница за примена на STATA од страна на Марко Владисављевиќ, помлад истражувач на Институтот за економски науки.

Повеќе...

Работилница за економијата на тутунот за Централна и Источна Европа

Претставниците од Аналитика Тамара М.Спасова и Бојана Мијовиќ Христовска учествуваа на работилницата за економија на тутунот поврзана со истражувачкиот проект “Забрзување на напредокот на ефективните политики за даноци за тутун во земјите со низок и среден приход“.

Повеќе...

Секторската работна група за управување со јавните финансии

Аналитика учествуваше на вториот состанок (во организација на Министерството за финансии) на Секторската работна група за управување со јавните финансии, во форма на политички дијалог помеѓу засегнатите страни.

Повеќе...

Следете не

FacebookFlickrTwitterYoutube

Најнови твитови