Полициски интегритет преку деполитизација и професионализација на полицијата

Аналитика на 5-ти декември 2017 организираше тркалезна маса за полициски интегритет и ризиците од корупција во полицијата. Проектниот тим ги презентираше првичните наоди од овогодинешната проценка на полицискиот интегритет. Претставници на академската заедница и граѓански организации исто така придонесоа со свои презентации.

Повеќе...

Аналитика денес одржа работилница за размена на искуства и знаења од областа на јавно приватно партнерство во Македонија

На работилницата учествуваа претставници од Министерството за економија, претставници од општините Аеродром, Центар и Чаир како и експерти во областа и претставници од невладиниот сектор.

Повеќе...

„Мониторирање на јавните финансии во Република Македонија“

„Аналитика“ на 09.11.2017 година на конференција ги претстави заклучоците од истражувањето „Мониторирање на јавните финансии во РМ“ во областа на јавен долг, праведно оданочување, јавна инфраструктура и јавни-приватни партнерства.

Повеќе...

Настан - Мрежно мерење во РМ, можности, перспективи, примери – како до почиста енергија

Аналитика тинк тенк, на 2 ноември во хотелот Бест Вестерн на ул. Македонија во Скопје је претстави студијата “Мрежно мерење во Република Македонија, можности, перспективи, примери – како до почиста енергија?„ (http://www.analyticamk.org/images/2017/mrezno_merenje_a40ba.pdf) која што го разгледува диркетното вклучување на домаќинствата во енергетскиот систем на РМ. Една од мерките за стимулирање на ваквиот развој е токму можноста физички лица без формирање на фирма да можат да произведуваат електрична енергија од обновливи извори и истата директно да ја предаваат во системот со можност за “порамнување„ со дистрибутерот на електрична енергија. Засега ваква можност не постои со што напредокот иако го има во секторот на обновливи тој е бавен и недоволен.

Повеќе...

Четврта регионална работилница - Граѓанските организации како еднакви партнери во мониторирањето на јавните финансии

Тимот на Aналитика присуствуваше на четвртата регионална работилница во рамки на Проектот - Граѓанските организации како еднакви партнери во мониторирањето на јавните финансии, која се одржа од 16-20 октомври 2017 година, во Љубљана, Словенија.

Повеќе...

Учество на првата работилница за засегнати страни на Конвенцијата на Обединетите Нации против корупција

Магдалена Лембовска учествуваше на првата работилница за засегнати страни на Конвенцијата на Обединетите Нации против корупција и механизмот за ревизија, организирана од страна на Канцеларијата на Обединетите Нации за дрога и криминал.

Повеќе...

По успехот на Првата летна школа на Енергетската заедница (ЕЗ), која се одржа во Тирана, Албанија во 2016 година, овогодинешната летна школа се одржа во Охрид, Македонија.

Повеќе...

Аналитика дел од настанот „Демократско назадување во Западниот Балкан: каква треба да биде улогата на ЕУ?“

Магдалена Лембовска, истражувач за безбедносни прашања во Аналитика, учествуваше на настанот насловен како „ Демократско назадување во Западниот Балкан: каква треба да биде улогата на ЕУ?“ кој се одржа на 30 јуни 2017 год. во Берлин, Германија. Настанот е дел од серијата настани Брифинг за Брисел и е во организација на Центарот за студии за европски политики Алфред фон Опенхајм при Германскиот совет за надворешна политика ДГАП.

Повеќе...

Следете не

FacebookFlickrTwitterYoutube

Најнови твитови