programs-security

Ги опфаќа активностите на Аналитика кои се однесуваат на современите безбедносни прашања од традиционална и нетрадиционлна гледна точка, и го разгледува прашањето за раководење во безбедносниот сектор како нова појава во односот меѓу институциите и граѓаните. Изградена како резултат на обемната работа на Аналитика по ова прашање, програмата за надворешна и безбедносна политика се обидува да ги премости разликите меѓу концептите на безбедност и раководење и да ги истражи современите безбедносни и политички предизвици од аспектите на двата концепта.
Целта е да се развијат поефективни, емпирични, тренски базирани стратегии за главните безбедносни и раководни програми.
 
Основни документи за следење на работата на Комисијата за заштита на правото на слободен пристап до информации од јавен карактер и Дирекцијата за заштита на личните податоци

Извештај за следењето на работата на Комисијата за заштита на правото на слободен пристап до информации од јавен карактер и Дирекцијата за заштита на личните податоци

File-pdf-32Macedonia – back in the global spotlight


File-pdf-32Oversight and Transparency in the Canadian Intelligence Establishment: Lessons for a Young Democracy


File-pdf-32Communications interception oversight in Macedonia - making the impossible possible

mkd_icon


File-pdf-32"The state of energy (in)security in Macedonia"

mkd_icon alb_icon

File-pdf-32Peacekeeping Profile: The Republic of Macedonia

File-pdf-32Macedonia's preparations for civilian contribution to peace operations - the next big thing after the withdrawal from Afghanistan? - "Paper authored by Andreja Bogdanovski"

File-pdf-32Energy and security sector governance in Macedonia: how to improve its efficiency?

mkd_icon


File-pdf-32Police cooperation in the field of illegal migration and human smuggling - policy brief written within the Young Faces Network Program organized by DCAF

File-pdf-32Analysis of the national policies and practices dealing with illegal migration and asylum seekers

mkd_icon alb_icon 

File-pdf-32Comparative analysis of regional practices for parliamentary financial oversight of intelligence services

mkd_icon alb_icon 

File-pdf-32Security and energy sectors' cooperation with the civil society in Macedonia – friends or foes?

mkd_icon  

File-pdf-32Progress in the Europeanization of the security sector in Albania, Kosovo and Macedonia

alb_icon

File-pdf-32Towards 2nd generation of Security Sector Reforms in MACEDONIA

alb_icon mkd_icon

File-pdf-32Transparency of the Security Sector in Macedonia

mkd_icon  alb_icon

File-pdf-32Almanac on Security Sector Reforms in the Western Balkans

mkd_icon alb_icon 

File-pdf-32Strengthening Intelligence Oversight in the Western Balkans - Macedonia as a Case Study

mkd_icon alb_icon 

File-pdf-32Context Analysis of the Security Sector Reform in Macedonia 1991 – 2008

mkd_icon alb_icon tr_icon

File-pdf-32Security Policies in the Western Balkans

File-pdf-32Set of papers on Human Trafficking in Macedonia 

File-pdf-32Regional Cooperation in Southeast Europe The Post-Stability Pact Period

File-pdf-32A NATO Solution for Macedonia

File-pdf-32A threshold for European aspirations. NATO membership. 2008


Analytica’s suggestions for the Program for work of the Government of Macedonia for 2014

Analytica’s suggestions for the Program for work of the Government of Macedonia for 2015

 


(Adjunct Security Research Fellow: Kaltrina SELIMI, Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.)
(Adjunct Security Research Fellow: Magdalena Lembovska, Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.)
 (Security Research Fellow: Samet Shabani, Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.)
 
e-max.it: your social media marketing partner

Следете не

FacebookFlickrTwitterYoutube

Најнови твитови