programs-energy
 

Со потпишувањето на договорот за Енергетската заедница, Македонија и другите земји потписнички од регионот свртеа нов лист во енергетската историја. Особено енергетската ефикасност, употребата на обновливите извори, зајакнување на конкуренцијата, привлекувањето на инвестиции во енергетскиот сектор како и подобрување на еколошката ситауција се поставени како приоритети. Затоа треба да се воведат реформи на различни нивоа почнувајќи од национално ниво, регулаторното тело на пазарот, па се до локалните власти. Овие реформи претставуваат предизвик за релевантите чинители во поглед на креирање и имплементација на енергетска политика и законодавство, човечки капацитети, трансфер на знаење, правила на конкуренција, социјални прашања кои призлегуваат од покачување на цената на енергенсите итн.
Аналитика ќе се стреми да ги пополни празнините во оваа област во Македонија и регионот преку подготовка на конкретни препораки кои се темелат врз докази со цел креирање на иновативни и долгорочни решенија за проблематичните енергетски прашања, да бара поголемо учество на граѓанското општество во подготовка на енергетската агенда и донесување на одлуки и зголемување на енергетската свест кај донесувачите на одлуки и пошироката публика. Целта на програмата е придонес кон постигнување на долгорочно снабдување со енергија, промовирање на обновливи извори на енергија и енергетска ефикасност и одржливо користење на енергија. Долгорочната цел е во насока на имплементација на енергетското право на ЕУ и создавање на регионалниот енергетски пазар преку Договорот за основање на енергетската заедница.


File-pdf-32Анализа на локалните програми за енергетска ефикасност во Македонија – состојби, предизвици, решенија
 

File-pdf-32Ризици од корупција кај јавно приватно партнерство во Македонија
 

File-pdf-32The state of energy (in)security in Macedonia

mkd_iconalb_icon 


File-pdf-32Energy and security sector governance in Macedonia: how to improve its efficiency?

mkd_icon


File-pdf-32Local gasification policies in Macedonia: exploring pioneer projects
 

File-pdf-32Security and energy sectors' cooperation with the civil society in Macedonia – friends or foes?

mkd_icon 

File-pdf-32Energy poverty in Macedonia

mkd_iconalb_icon 

File-pdf-32Анализа на Законот за изменување и дополнување на Законот за енергетика од мај 2013

File-pdf-32Анализа на последниот предлог за изменување и дополнување на Законот за енергетика од јули 2012

File-pdf-32The story of the Macedonian heat market – how to reform it?

File-pdf-32The challenge of achieving sustainable renewable energy policy in Macedonia

File-pdf-32Scanning Macedonia's performance under the European Commission's Progress Report's Chapter 21: A race with obstacles? – Part II

mkd_icon


File-pdf-32Scanning Macedonia’s performance under the European Commission’s progress report’s chapter 21: A race with obstacles? – Part I

mkd_icon


File-pdf-32Greening the energy sector-Does Macedonia need nuclear energy?

File-pdf-32How far is Macedonia in fulfilling the requirements under the Energy chapter of the acquis?

File-pdf-32Implementing Energy Efficiency and Renewable Energy Measures - are Southeast European Countries on track? Barriers, Positive examples, proposed measures and policies


 
 
 
  
 
 (Adjunct Research Fellow of the program: Ana Stojilovska, Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.
(Programme supervisor: Mr. Sani Demiri)

 

 
e-max.it: your social media marketing partner

Следете не

FacebookFlickrTwitterYoutube

Најнови твитови