Втора консултативна работилница за процесот на усогласување со Целите за одржлив развој

На 29.11.2016 година, во хотелот континентал се одржа Втората консултативна работилница за процесот на усогласување со Целите за одржлив развој. По одржувањето на првата консултативна работилница со претставниците на државните институции, овој настан се организира како втор чекор во усогласувањето на националните стратегии и политики со Целите за одржлив развој.

Повеќе...

Конференција на балканските зелени партии “Озеленување на балканските економии“

На 26 ноември во хотелот Холидеј Ин по покана на партијата ДОМ, а во претходна координација со партнерите Еко-свест, истражувачкиот и менаџмент координатор на Аналитика тенк тенк, Соња Ристеска беше еден од панелистите на конференцијата Озеленување на балканските економии.

Повеќе...

Втора регионална работилница - Граѓанските организации како еднакви партнери во мониторирањето на јавните финансии

Тимот на Аналитика Бојана Мијовиќ Христовска и Тамара Мијовиќ Спасова, на втората регионална работилница во рамките на проектот “Граѓанските организации како еднакви партнери во мониторирањето на јавните финансии“, ја презентираше кратката студија Макроанализа - Македонија.

Повеќе...

Градење на институционален механизам за управување со енергетските политики во Јужен Кавказ

Од 10-ти до 13-ти ноември во Рајхенау на Ракс, Австрија, нашиот истражувачки и менаџмент координатор Соња Ристеска учествуваше на 14-та Работилница на Конзорциумот на Партнерството за Мир (ПзМ) и Истражувачката група “Регионална стабилност во Јужен Кавказ„, заедно со Работната група “Реформи во безбедносниот сектор„, на темата “Градење на институционален механизам за управување со енергетските политикики во Јужен Кавказ„.

Повеќе...

Реформите во полицијата во контекст на ЕУ интеграциите на Западен Балкан, Подгорица

Како дел од активностите на ПОИНТПУЛС мрежата нашиот истражувач за безбедносни прашања Андреја Богдановски говореше за реформите во полицијата во контекст на ЕУ интеграциите на Западен Балкан во Подгорица (7 септември).

Повеќе...

Аналитика на 6-тиот Белградски безбедносен форум

Истражувачите на Аналитика задолжени за безбедносни прашања го учествуваа на овогоденешниот Белградски безбедносен форум кој претставува една од најголемите безбедносни конференции во Jугоисточна  Европа. Овогодинешната тема се фокусираше околу тоа дали демократијата може да го преживее глобалниот неред?

Повеќе...

Конференција: „Спротивставување на насилниот екстремизам во Македонија"

Аналитика тинк тенк организираше конференција на 19ти Октомври 2016 во Хотел Мериот во Скопје, каде што беше представено едногодишното истражување „Напорите на Македонија за спротивставување на насилниот екстремизам, поглед на граѓанското општество". Истражувањето, подготвено од страна на истражувачите на Аналитика Филип Стојковски и Калтрина Селими, го анализираа институционалниот капацитет и начинот на кои се справуваат на ова прашање.

Повеќе...

Презентација на јавното мислење околу полиција пред Колегиум на БЈБ

Тимот на Аналитика на 22ри септември 2016 ги презентираше наодите од истражувањето на јавното мислење околу работата на полицијата пред Колегиумот на Бирото за Јавна Безбедност (БЈБ) при МВР. Присутен на оваа средба беше и директорот на БЈБ Митко Чавков.

Повеќе...

Следете не

FacebookFlickrTwitterYoutube

Најнови твитови